Düne kadar işçinin alacağının asla bu ücretlerde olamayacağını, bu miktarların alınmasının mümkün olamayacağını düşünsek de günümüze bakıldığında gerçekleştiğini görmekteyiz. Ancak nasıl gerçekleştiği ya da şu an gerçekleşmesinin bize nasıl döneceği tam bir muamma ..
Şöyle ki, yapılan bu zam ile elbette güncel fiyatlar da değişip zamdan etkilenecektir. Gönül isterdi ki yapılan bu zam neticesinde hiçbir tüketim ürününe, temel ihtiyaçlarımız yanında keyfi tüketimlerimize de zam gelmese fakat bu durumun mümkün olmadığı herkesin malumu..
En temel problem de şu kanaatimce, asgari ücretin aslında bir alt sınır olması gerekirken bir çok insanın bu miktarda maaş alması. Nitekim bakıldığında her meslek kolunun zahmeti, zanaati ayrı olsa da bu miktarlarda maaş alınmasını doğru bulmamaktayım. Elbette her çalışanın kendine göre zorluğu vardır ancak ağır emek gerektiren işlerde dahi bu asgari ücret miktarında maaş alınmasını uygun bulmamaktayım.
Yine asgari ücrete yapılan zammın yeterli mi değil mi olduğunun tespit edilmesi için ise bir çok değerlendirme yapılması gerekir. Özellikle aile konutu içerisinde bulunan kişi sayısı, bu kişilerden kaç tanesinin çalıştığı, kaç tanesinin okuduğu, taşınmaza kira ödeyip ödemedikleri hususu önemlidir ki bu hususların değerlendirilmesi için de toplumun en küçük yapı taşı olan her bir aile biriminin sosyologlar tarafından incelenmesi gerekmektedir. Sonrasında belirlenen miktarın yeterli gelip gelmeyeceğine yönelik tüketilen mallara yönelik gelecek zamlar değerlendirilmelidir.
Elbette bu miktar belirlenirken aylar boyunca hummalı bir çalışma ile bir çok husus değerlendirilip karar verilmiştir. Ancak değişecek fiyatlar, gelecek zamlar tahmin edilecektir ki tam olarak hesaplanmamıştır.
Nitekim asgari ücretin değiştiğine ilişkin haber kanallarında bilgi verilmesinden itibaren fiyatların değiştiği de gözlerden kaçmadı. Yani zamlı maaş cebimize girmeden cebimizden çıkmaya başladı bile. Ertesi gün zincir marketlerde etiketlerin değiştiği, fiyatların afaki şekilde arttığı da görüldü. Maalesef bu konuda denetlemeler yapılıyor olsa da ne yazık ki zamlardan kaçışın olmadığını herkes kabul etmiş görünüyor. Özellikle elektrik, su, doğal gaza yapılan zamlarla da epey zorlanacağımız görülmekle birlikte akaryakıt ve gıda alanlarına yapılan zamlara da alışamayacağımızı görmekteyiz.
Bir tarafta da işverenler tabi. O konuda bir yapılandırma planı çizilmeyip iş verenlere yönelik kolaylık belirtilmemiş olsa da zamanla bu konuda da düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünmekteyim. Zira bu konuda en büyük yük onlara yüklenmiş görünüyor.
Yapılan tüm zamlara alışmamız dileğiyle ki bir kesim için zor görünürken bir kesim için çoktan alışma gerçekleşti bile..